21.6.2011

Kasvua ei synny vaikka palkat laskettaisiin nollaan.

Työministeri lupaa 90 000 uutta työpaikkaa
...
-Hallitusohjelman kantava ajatus on se, että syntyy taloudellista kasvua. Kasvu taas syntyy siitä, että meillä on osaavaa työvoimaa, maahan investoidaan ja voimme kehittää sellaista tuottavuutta, joka ei lähde työvoiman saneerauksesta. Tuottavuus nähdään hallitusohjelmassa uudella tavalla, Ihalainen sanoo.
....
Tällä hetkellä käytössä olevassa järjestelmässä on täysin merkityksetöntä kuinka paljon työtä teet tai kuinka paljon tuotat. Kierrossa oleva rahamäärä ei kasva senttiäkään (euron sadasosa). Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, ettei kasvu synny siitä, että meillä on osaavaa työvoimaa. Kasvu ei synny siitä, että Suomen yhteisövero lasketaan nollaan. Kasvua ei synny vaikka palkat laskettaisiin nollaan.

Yritykset palkkaavat ihmisiä töihin vasta sitten, kun se on kannattavaa. Tämä (kannattavuus) taas syntyy vain-ja-ainoastaan siten, että joku menee pankkiin, lainaa sieltä rahaa ja kuluttaa sen kiertoon (eli ostaa yritysten tuottamia tuotteita ja/tai palveluita). Eli Velka = Ostovoima = Työpaikka.

Näin ollen, nykyisessä järjestelmässä, Herra Ihalaiselle jää täsmälleen kaksi vaihtoehtoa 90.000 työpaikan luomiseen. Ottaa hemmetisti lisää velkaa tai verottaa palkkoina maksettava raha yhteiskunnan muiden jäsenien lompakoista.

Mutta onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja.

On olemassa useita satoja keinoja "luoda" vaikka 900.000 työpaikkaa. Yksi keino voisi olla Wörgl:n kaltainen tempaus. Toinen keino voisi olla sellainen jossa valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan. Keinoja on. Vaihtoehtoja on. Ja niitä on paljon. Mikä otetaan? Otetaanko se paras?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Otetaanko se paras?"

No otettais edes se toiseksi huonoin... :/

Anonyymi kirjoitti...

Surullista. Käyttöön tulee huonoin, eli se vanha malli.
Siis tyhjästä tempaistu raha jota pankkineidit merkonomikoulutuksella tekevät finanssijärjestelmän mielttömyyden ymmärtämättömien johtajien taustatuella.