...Mitä ihmettä? Kuinka vaikeaa tämä voi olla!
Kansanvaltaisten markkinatalousmaiden yhteistyöjärjestö OECD arvioi Suomen kestävyysvajeen olevan 8 prosenttia ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kataisen vetämän valtiovarainministeriön arvio on 5, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen 2,5 ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen 0,5 prosenttia.
...
Kestävyysvaje tarkoittaa (periaatteessa) julkisen talouden kykyä hoitaa valtion velkaa sekä tulevien menojen rahoitusta. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa kuinka paljon pitäisi löytää säästöjä tai lisätuloja, jotta raha riittäisi tulevaisuudessakin esimerkiksi terveyskeskusten ja/tai koulujen pyörittämiseen.
Ja sitten lasketaan.
Valtiontalouden kuukausitiedote, huhtikuu 2011
Tulot: ~41 miljardia
Menot: ~51 miljardia.
Vaje: ~10 miljardia.
Eli Suomen valtion (yhteisön, jonka jäsen olet) budjetti on noin ~25% alijäämäinen. (Tuloja joudutaan kasvattamaan ~25% ennen kuin se kattaa menot.)
Tällä hetkellä Suomen kestävyysvaje on ~25%.
Vaikka Herra Kani laskisikin tämän päin mäntyä, ovat jo älykkäämmät huomanneet tässä jutussa eräänlaisen kompan.
Suomen valtio on yhteisö, jonka jäsen olet. Tämän yhteisön, eli valtion verotulot ovat täysin riippuvaisia siihen kuuluvan jäsenen tuloista. Tällä hetkellä jokaisen Suomen valtion jäsenen tulot ovat 100% riippuvaisia siitä, että joku menee pankkiin, ottaa lainaa ja kuluttaa sen kiertoon.
Tämä on se kompa.
Tämä tarkoittaa sitä, ettei ole olemassa sellaista määrää leikkauksia, yksityistämistä, kilpailutusta, [lisää uusliberaalien ääliömäisen lyhytkantoinen idea], jolla tämä "kestävyysvaje" voidaan korjata. Miksi? Siksi, koska kaikki raha palaa takaisin sinne mistä se tulikin: pankkiin.
Anteeksi. Ratkaisu on olemassa, mutta se ei ole vaihtoehto. (Psst. Se on velaton raha.)
1 kommentti:
VOisit varmana kirjoittaa jotain fiksua Libyastakin...
Tässä linkki:
http://youtu.be/zFQD3shYPdU
Terveisin,
L.
Lähetä kommentti