28.5.2011

Ja sitten on vielä korko

The Telegraph: Kun Kreikan talous romahtaa
...
6. Uusi drakma devalvoituu eli menettää arvoaan (euroon verrattuna) noin 30-70 prosenttia, jopa enemmän.
Näin kaikista euromääräisistä  Kreikalle annetuista lainoista häviää hetkessä noin puolet tai enemmän.
...
Tuota noin.

Huono esimerkki.
Herra Papadopouloksella on 1000 euron velka.
Uusi drakma julkaistaan ja sen "arvoksi" määritellään (esimerkiksi) 4.5 uutta drakmaa per yksi euro.
Nyt Herra Papadopouloksen velka on 4500 uutta drakmaa.
Tämän jälkeen uuden drakman "arvoa" devalvoidaan esimerkiksi 50%, jonka jälkeen 6,75 uudella drakmalla saa yhden euron.
Nyt Herra Herra Papadopouloksen velka on 6750 uutta drakmaa.
Luonnollisesti Herra Papadopouloksen saama palkka käännetään (vaihdetaan) euroista uusiksi drakmoiksi, ja näin ollen velan määrä ei ole supistunut millään tavalla. Ja sitten on vielä korko.

Herra Kani ei ole havainnut yhtäkään tapausta, jossa devalvoinnin jälkeen korkotasoa olisi laskettu. Itse asiassa aina on tapahtunut juuri päinvastoin (sitä on nostettu). Ja prosentti lasku toimii suuremmilla luvuilla varsin mielenkiintoisesti.

Eikä tässä vielä kaikki... mutta nyt en jaksa mennä syvemmälle (lapset! Tällaista punaviini saattaa aiheuttaa).

16 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

The Telegraph'issa Mr. Lilico kirjoittaa:
"- Greece will redenominate all its debts into “New Drachmas” or whatever it calls the new currency (this is a classic ploy of countries defaulting)
- The New Drachma will devalue by some 30-70 per cent (probably around 50 per cent, though perhaps more), effectively defaulting 0n 50 per cent or more of all Greek euro-denominated debts."

Niin, mitä tämä tarkoittaa??

Ebolakani kirjoitti...

Huijausta. Se tarkoittaa huijausta.

Kanifani kirjoitti...

Mahtava on blogisi Kani, mutta nyt en tiedä ollako kanssasi samaa mieltä.

Jos Papadopouloksen (euromääräinen) 1000 euron velka muutetaan drakmamääräiseksi (hallituksen säätämän lain voimalla) maanantaina, eli se muuttuu 4500 drakmaksi, jonka jälkeen tiistaina Kreikan hallitus päättää devalvoida uuden drakman 50%, niin eihän tuo 4500 drakmaa velan määränä miksikään muutu. Vaan se tarkoittaa sitä, että tuo 4500 drakmaa on tiistain jälkeen vain huomattavasti helpompi maksaa velkojalle takaisin halventuneella valuutalla. Velkoja siis saa siipeensä. Toki korot alkavat elää aivan omaa elämäänsä, mutta jos ajatellaan että maanantain jälkeen Kreikan rahapolitiikka on jälleen EU:n sortovuosien jälkeen Kreikan keskuspankin hallussa, ei maa välttämättä enää olisikaan velkamarkkinoiden armoilla, vaan Kreikan keskupankki voisi rahoittaa valtiota tarvittaessa. Noin niin kuin yksinkertaistettuna ja periaatteessa.

Avaathan asiaa vielä hieman, jos ymmärsin väärin :)

Anonyymi kirjoitti...

tapahtuu aivan samoin kuin tapahtui suomessa 90-luvulla. Tyhmät yritykset nyt tässä tapauksessa kreikka ottivat ja ottavat valuuttalainaa. Suomen markka tässä tapauksessa drakma devalvoidaan ja valuuttalainoja ottaneet on kusessa, eli kreikka.

Anonyymi kirjoitti...

unohtui sanoa. Kreikasta tehdään esimerkki mitä tapahtuu kun eroaa eurosta

Anonyymi kirjoitti...

Valtion velan koron pitäisi uuden drakman myötä alentua siitä syystä, että nyt Kreikalla olisi paitsi oma valuutta niin myös oma keskuspankki, jolla on oikeus painaa seteleitä periaatteessa rajattomasti. Velkojien ei siksi tarvitsisi enää olla huolissaan siitä saavatko he rahojaan takaisin vai ei. Nythän Kreikka on samalla tavalla velallinen kuin me kuluttajatkin olemme. Meistäkään ei kukaan saa painaa omaa rahaa.

Ebolakani kirjoitti...

"hallitus päättää devalvoida uuden drakman 50%, niin eihän tuo 4500 drakmaa velan määränä miksikään muutu. Vaan se tarkoittaa sitä, että tuo 4500 drakmaa on tiistain jälkeen vain huomattavasti helpompi maksaa velkojalle takaisin halventuneella valuutalla."

Devalvointi = rahan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

Eli ei! Sinulla kuluu tuplasti enemmän paikallista valuutaa ulkomaalaisessa valuutassa "arvotetun" velan hoitamiseen.

Noh entäs revalvointi sitten? Kokeillaan.

Herra Papadopouloksella on 1000 euron velka.
Uusi drakma julkaistaan ja sen "arvoksi" määritellään (esimerkiksi) yksi uusi drakma per neljä euroa.
Nyt Herra Papadopouloksen velka on 250 uutta drakmaa.
Tämän jälkeen uuden drakman "arvoa" revalvoidaan esimerkiksi 50%, jonka jälkeen yhdellä uudella drakmalla saa kuusi euroa.
Nyt Herra Herra Papadopouloksen velka on ~167 uutta drakmaa.


Näyttää kivalta, eikös juu?

Mutta
- Duunareiden palkat ovat (käytännöllisesti katsoen) kiinteät. Ja valuutan vaihdon yhteydessä ne vain muunnetaan vastaamaan uutta valuuttaa (vaihtokurssin perusteella. Muistatko Suomi ja euroon liittyminen?)
- Ennen kuin uusi drakma voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Eli mikäli devalvaation/revalvaation yhdeydessä ei palkkoja nosteta, tilanne ei muutu miksikään.

Mikäli rahan "syntymekanismia" ei muuteta, sama pullonkaula, joka aiheutti ongelman alunperin on edelleenkin olemassa.

Ainoa asia, mikä revalvoinnilla saadaan aikaiseksi (jos jätetään vienti/tuonti jutun ulkopuolelle) on huomattavasti hitaammin kasvava velkamäärä (prosenttilaskut toimivat mielenkiintoisesti pienillä luvuilla). Devalvaatiolla päin vastoin (prosentti lasku toimii suuremmilla luvuilla varsin mielenkiintoisesti.)

Ebolakani kirjoitti...

"Valtion velan koron pitäisi uuden drakman myötä alentua siitä syystä, että nyt Kreikalla olisi paitsi oma valuutta niin myös oma keskuspankki, jolla on oikeus painaa seteleitä periaatteessa rajattomasti."

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä ei.

Jokainen ulkomaanvelkaa varten tulostettu uusi drakma tulee takaisin Kreikkaan (niiden täytyy tulla). Yleensä tämä tapahtuu niin, että velanmaksuna vastaanotetut uudet drakmat "sijoitetaan" takaisin Kreikkaan. Ja mitä enemmän ulkomaalaiset "sijoittavat" uusia drakmojaan Kreikan pörssissä, sitä korkeammalle raaka-aineiden, osakkeiden jne. hinnat kasvavat.

Keskuspankki laskee tämän "inflaatioksi" ja nostaa ohjauskorkoa, joka ajaa talouden lamaan.

Mitä siis tehdä?

1. Sanoutua irti kaikista velkasitoumuksista. Julistaa ns. velkajubilee koko maassa ja samalla kieltäytyä maksamasta ulkomaan valuutassa "arvotettua" velkaa.
2. Ottaa käyttöön uusi drakma, mutta niin että se kulutetaan kiertoon ja verotetaan pois kierrosta (jos nähdään tarpeelliseksi).

Ja nyt vasta voidaan lähteä eteenpäin...

Anonymous kirjoitti...

Tehtiinkö Argentiinassa tai Brasiliassa taannoin velallisten riemujuhla ja kieltäydyttiin maksamasta mitään?
Onko muualla kokeiltu? Mitä seurasi? Islannissahan on kai ainoastaan järjestelty, pidennetty maksuaikaa ja alennettu korkoa, ei kokonaan kieltäydytty veloista.
Joten, mahtaako se Islannin veronmaksajien tilanne ollakaan niin hyvä kuin mainostetaan. Sitä, muuten, on kerrottu hillittömästi joka puolella esimerkkinä kansalaisten voimasta. Espanjassakin kadulle kerääntyneet joukot huusivat haluavansa islantilaisiksi. Oliko harhaanjohdettua luuloa, turhaa toivoa?
(Lonkeropöhnässä, hra Kani, nyt lopetan...)

Kanifani kirjoitti...

*Vetää vielä kerran henkeä ja kysyy*

A. Lilico artikkelissaan:

- Greece will redenominate all its debts into “New Drachmas” or whatever it calls the new currency (this is a classic ploy of countries defaulting)

- The New Drachma will devalue by some 30-70 per cent (probably around 50 per cent, though perhaps more), effectively defaulting on 50 per cent or more of all Greek euro-denominated debts.


Eeeikös tuo nyt tarkoita juurikin mitä koitin sanoa? Eli Kreikka muuttaisi euromääräiset velat drakmamääräisiksi. Jos velat jäävät euromääräisiä - drakman devalvointi "kasvattaa" velkaa. Jos taas drakmamääräisiä - drakman devalvointi "halventaa" velkaa.

Vai onko vieläkin käsitteet sekaisin?

Sinänsä ei ehkä oleellisin asia koko näytelmässä, mutta tahtoo tietää, kun nettikin tarjoaa vähän kahdenlaisia selityksiä pikaisella etsinnällä...

Ebolakani kirjoitti...

"Eeeikös tuo nyt tarkoita juurikin mitä koitin sanoa? Eli Kreikka muuttaisi euromääräiset velat drakmamääräisiksi. Jos velat jäävät euromääräisiä - drakman devalvointi "kasvattaa" velkaa. Jos taas drakmamääräisiä - drakman devalvointi "halventaa" velkaa."

Valtiolla on "oikeus" päättää minkälaista valuuttaa se käyttää. Ja näin ollen sillä on myös "oikeus" päättää minkälaisella rahalla se maksaa velkansa takaisin. Ja nyt Kreikka päättää käyttää suvereenia "oikeuttaan" hyväksi muuntamalla euromääräiset velkansa drakmamääräisiksi.

Aloitetaan.
- Uusi drakma esitellään ja sille määritellään vaihtokurssi muihin valuuttoihin nähden. Esim. 4.5 uutta drakmaa vastaa 1 euroa.
- Kreikan valtion velat vaihdetaan, muunnetaan... noh ne nyt vain käännetään drakmamääräisiksi.
(Ja sitten kun edellinen vaihe on valmis.)
- Kreikka alentaa uuden drakman "arvoa" eli vaihtokurssia muihin valuuttoihin nähden. Esim. 6.75 uutta drakmaa vastaa 1 euroa.
Mitä juuri tapahtui?

Kanifani kirjoitti...

Tapahtui uuden drakman heikkeneminen eli devalvaatio 50% muihin valuutoihin nähden.

Mutta!

Kymysys onkin nyt se, että kasvaako velan määrä myös tuon 50% vaiko eikö, jos se (velka) on kerran arvotettu uusissa drakmoissa, kuten artikkeli meinaa että olisi?

Mikäli velka kasvaisi tuon 50% verran, eli nousisi siitä 4500:sta 6750 uuteen drakmaan niin eihän silloin Kreikkaa lainoittaneet pankit noin niin kuin periaatteessa kokisi minkäänlaista 50% lainojen defaulttia, kuten artikkeli meille kertoo että tapahtuisi.

Mikäli taas lainat pysyisivät uuden drakman käyttöönoton jälkeen euroissa arvotettuina, niin silloinhan devalvaatio olisikin huonompi homma Kreikan kannalta.

Vai miten muuten selittyy tämä osa artikkelista: "effectively defaulting on 50 per cent or more of all Greek euro-denominated debts."

Eiku häh?

Ebolakani kirjoitti...

Herra Kani luulee, että artikkelin kirjoittaja ohitti yhden pienen yksityiskohdan, kun kirjoitti näin "- The New Drachma will devalue by some 30-70 per cent (probably around 50 per cent, though perhaps more), effectively defaulting 0n 50 per cent or more of all Greek euro-denominated debts."

Tarina alkaa.

(Muistaakseni) 2000-luvun alussa Argentiina päästi peson kellumaan, jonka jälkeen sen arvo romahti melkein 80%.

Tällainen temppu ei alentanut ja/tai "halventanut" Argentiinan (peso/dollari) velkaa millään tavalla. Itse asiassa se kasvatti dollarivelkaa huomattavasti.

Tilanne oli selvä: Oli keksittävä jotain muuta, tai sitten tapahtuu 100% "tukanleikkuu" ("sijoittajat" menettävät kaiken).

Vasta tämä tilanne pakotti (ulkomaalaiset) velkojat istumaan (Argentiinalaisten) velallisen kanssa samaan pöytään. Devalvaatio oli kasvattanut velkamäärän niin suureksi, ettei siitä ollut mitään mahdollisuutta selvitä.

Tällä kiristyksellä (ehkäpä jopa uhkapelillä) Argentiina sai neuvoteltua velkoihinsa yli 70% leikkauksen.

Ja tämä on se yksityiskohta, jonka artikkelin kirjoittaja ohitti, mutta mitä tarkoitti.

Kanifani kirjoitti...

Niin ok aivan juu. Eli Kreikan hallitus ei tässä yhtälössä sittenkään päättäisi mistään devalvaatiosta, koska uuden drakman kurssi olisi kelluva ja tämä 30-70% devalvaatio tapahtuisi markkinoiden voimasta(?)

Ja olemassa olevat velat pitäisi edelleen maksaa euromääräisinä takaisin, mutta drakman devalvoituessa tämä oletettu 50% arvonlasku ajaisi Kreikan niin pahaan tilanteeseen velkojen kanssa, että se käytännössä johtaisi 50% velkojen alaskirjaukseen(?)

Ebolakani kirjoitti...

Näin tämän vähänniinkuin väittäisin menevän.

Mutta tilanne muuttuu huomattavasti mielenkiintoisemmaksi jos samaan aikaan kun revalvaatio/devalvaatio toteutetaan (kaikkien) palkkoja nostetaan esim. 200%.

Kanifani kirjoitti...

Jep, ja tuollainen kelluva kurssi on tietysti myös altis kaiken maailman valuuttakeinottelijoille. Eli jos Kreikasta halutaan tehdä huono esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun erotaan eurosta niin tilanne voi mennä tosi rumaksi...