11.4.2011

Société Anonyme

Herra Kani luki muutaman dokkarin euvostoliiton rahoitusvakausvälineestä eli ERVV:stä. Tai lontoon murteella European Financial Stability Facility eli EFSF.
Kaksi asiaa tuli selväksi.
1. EFSF on osakeyhtiö, joka on perustettu Luxemburg:n (tunnettu veroparatiisi).
2. Osakkeenomistajien takauksen perusteella EFSF laskee liikkeeseen ja myy joukkovelkakirjoja.

Suomeksi: EFSF:llä ei ole mitään tekemistä itse euvostoliiton kanssa. Tämä laitos on täysin itsenäinen voittoa tavoitteleva yritys. Vaikkakin sen ovat perustaneet mm. Belgia, Slovenia, Irlanti, Kypros ja Suomi. Tämän "Société Anonyme" (eli yhtiön) tarkoituksena on myydä liikkeeseen laskemiaan velkakirjoja (joiden takaajina omistajat mm. Suomi on) joista ansaitut rahat se lainaa eteenpäin.

Nyt tulee mieleen yksi kysymys: Miksi? Mikä pakottaa 16 euroalueen maata perustamaan oman - itsenäisen - rahoitusvälineen (ja vieläpä niin että se on osakeyhtiö)?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No tietysti siksi, että poliittiset päättäjät voivat tarvittaessa pestä kätensä. Tottahan sekin menee perseelleen, niin kuin kaikki mihin he sormensa laittavat.

Luksissa kun on vielä tämä pitävä pankkisalaisuus. Sitten kun asiat on menny per...lleen, niin sieltä ei sitten saakkaan niitä tärkeitä tietoja joita veronmaksajat kaipaa. Kun ne just sattuu kuulumaan pankkisalaisuuden piiriin. Mutta onhan asiassa jotain hyvääkin. Nimittäin tämä keissi takaa sen, että pankkisalaisuus pysyy edelleen hyvänä. Joten suomalaisetkin kansanedustajat ja ministerit voivat käydä osakekauppaa Luxissa olevan pankin kautta ja hallintarekisterin suojissa, jottei
verottaja turhaan kysele myyntivoittoveroja.

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tuli mieleen seuraava juttu jossa sanotaan että ECB ja Fed keskuspankit ovat muuttuneet valtioiden velkakirjoilla rahaa tekeviksi suojarahastoiksi (jotka tosin ovat suojassa konkurssilta koska ne voivat itse painattaa rahaa itselleen).

Yhdistä tämä vielä Sorosin juuri antamaan kommenttiin jossa hän sanoo että ERVV:n on otettava haltuun valtioiden keskuspankit kriisin estämiseksi, ja näyttää siltä että valtioiden talous ollaan kaappaamassa yksityisiin käsiin.

Voitot osakkeenomistajille, tappiot veronmaksajille. Pitäsikö tässä muuttaa Islantiin, ainakin heillä on kanttia sanoa ei tällaiselle.

-O

Anonymous kirjoitti...

Yksityinen firma, joka tuottaa voittoa salassa pidettäville omistajilleen, kuin Federal Reserve?

Ebolakani kirjoitti...

Ei nyt ihan kuin FED. Kun omistajiksi oli kirjoitettu ihan selkeästi eri valtioita.

Miksi ihmeessä harhaanjohtajat haluavat perustaa osakeyhtiön? Ei ymmärrä.

Anonyymi kirjoitti...

Wikipedia sanoo

"Komission mukaan ERVV ei ole Lissabonin sopimuksen yhteisvastuun kieltävän 125 artiklan vastainen, koska kyse on lainoista, ei velkojen ottamisesta muiden maiden vastattavaksi."

Anonyymi kirjoitti...

Joku roskapankki systeemi tulossa? Suomellahan on tuosta kokemuksia entuudestaaan.

Anonyymi kirjoitti...

Asia tuli jokseenkin selväksi.
Vain etäinen tutkijakaimani Ebolakani jäi tuntemattomaksi.

Veroparatiisien lakkauttamisen sijaan siis euvostoliitto perustaa uusia ja rakentaa sinne valtioiden velkasaneerausrysiä.

Tähän ei taida olla muuta ratkaisua kuin ryhtyä terrorismin keinoin rajoittamaan huijareiden päälukua. Voihan kanin munat!
Ebolalla tai ilman.

Anonymous kirjoitti...

Jos rajoituksia ei ole, osakkeita voi kätevästi myydä ja siirrellä uusille omistajille. Mikä taho olisi kiinnostunut ERVV:n ostamisesta?
Osakkeilla ja niistä pyöräytetyillä tuotteilla voi tehdä rahaa sijoitusmarkkinoilla. Konkurssi ei kirpaise osakkeenomistajan henkilökohtaista omaisuutta, jota toisaalta ei muutoinkaan tarvitse minkäänlaisille viranomaisille näyttää.
Kuka, muuten, omistaa viranomaiset e.m. skenaariossa?

Ebolakani kirjoitti...

"Jos rajoituksia ei ole, osakkeita voi kätevästi myydä ja siirrellä uusille omistajille. Mikä taho olisi kiinnostunut ERVV:n ostamisesta?"

Ilmeisesti ERVV:n osakkeita ei voi myydä kymmeneen vuoteen niiden hankinta päivästä alkaen. Eli sijoitusmarkkinat ovat hieman pois suljetut.

Kanilla on kaksi teoriaa, miksi näin on tehty.

Foliohattu päähän!

- Poliittinen aate. Kaikki tietävät, että euvostoliitto on kyllästetty kommunisteilla. Sitten toisaalla meillä on EPP (http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_kansanpuolue), jonka selkein päämäärä on neofeodalismi.

- IMF:n vastustaminen. Joka taas meni täysin puihin, koska euvostoliitto aikoo absorboida ERVV:n itseensä (mukava temppu).

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että Wikipediaan viittaavalla Anonyymi#5:llä on hyvä pointti. EU-lainsäädännössä Lissabonin sopimuksen artikla 125 kieltää jäsenmaata ottamasta toisen jäsenmaan velkaa harteilleen, koska tämä voisi johtaa velkaongelmissa olevien maiden hyväksikäyttöön. ERVV:n tapaisella special purpose vehicle:llä tämä artikla voidaan ohittaa.

Kyse on luultavasti nopeasti kyyhätystä hätäratkaisusta jolla yritetään lykätä nykyisen järjestelmän romahdusta ja ylläpitää luottamusta euroon. Samaan aikaan kriisimailta voidaan tietysti lypsää hyvät korkotulot.

Tässä palataan perusongelmaan, eli korkoon. Korkoon perustuva rahajärjestelmä ei ole vakaa (tarvitsisiko vakaa rahajärjestelmä vakausrahastoa?), ja sen romahdus on vain ajan kysymys.

-O