11.3.2011

Mukava kerho ikävän kalliilla jäsenmaksulla.

Ameriikan ihmemaassa, Wisconsin nimisessä osavaltiossa noin 70.000 julkisen sektorin työntekijää meni lakkoon. Tämä lakko toteutettiin vastalauseena kuvernööri Walker:n säästöpakettia kohtaan, jonka yhtenä tarkoituksena oli:
...would severely curtail collective bargaining rights for most of the state's public employees. The governor said the clampdown on unions would be necessary to give local governments the means to deal with cuts in state aid in his proposed budget.
...
Huono Suomennos:
...ankarasti supistaisi useimpien valtion työntekijöiden työehtosopimusneuvotteluoikeuksia. Kuvernööri sanoi, että ammattiliittojen kuriin laittaminen (kitkeminen?) on tarpeellista, jotta paikallisille hallituksille annetaan keinot työstää leikkauksia hänen ehdottamassaan budjetissa.
...
Ja sitten kävi näin: In 53-42 Vote, Wisconsin Assembly Gives Final Passage To Bill Stripping Collective Bargaining Rights; Politicians Get Death Threats Over Imminent Austerity
...
Wisconsin lawmakers have voted to strip nearly all collective bargaining rights from the state's public workers in one of the strongest blows to the power of unions in years.
...
Huono Suomennos:
...
Wisconsin lainsäätäjät ovat äänestäneet poistaa lähes kaikki työehtosopimusneuvottelutoikeudet (osa)valtion julkisen sektorin työntekijöiltä yhdessä vahvimmassa iskussa ammattiliittojen valtaan kohtaan vuosiin.
...
Kuten sanottu:

Mitä saadaan aikaiseksi (yleis)lakolla jonka vaatimukset eivät kosketa itse ongelmaa eli rahan "syntymekanismia"?
Ei mitään.
Mitä saadaan aikaiseksi lakolla jonka vaatimukset eivät kosketa itse ongelmaa?
Herra Kani oli osittain väärässä kirjoittaessaan tuon. Tässä tapauksessa todellakin saatiin aikaiseksi jotain: ay-liikkeen tuho (joka on muuten täysin looginen lopputulos). Mikäli työntekijäjärjestestöllä ei ole (laillista) oikeutta neuvotella alakohtaisista työehdoista, niin mikäs se sitten on? Mukava kerho ikävän kalliilla jäsenmaksulla.

EDIT:
Tämäpäs vasta outoa. Ilmeisesti Michigan:n osavaltiossa ollaan suunnittelemassa täsmälleen samaa. Mielenkiintoista.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Herra Kani

Tämä ei ole kommentti, tämä on kysymys. Se ei liity suoraan tähän viimeiseen juttuusi, mutta liittyy blogisi yleiseen aihepiiriin. Tiedän kyllä sanonnan ”Yksi tyhmä kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastaamaan” mutta kysyn silti koska luulen että sinä olet niitä harvoja jotka siihen osaavat vastata.

Nyt kun minulle on valjennut että raha on velkaa, niin minun yksinkertaisessa mielessäni herää kysymys: pitäisikö rahan olla pysyvää? Voiko se olla?

Rahajatalous http://rahajatalous.wordpress.com/ markkinoi velkarahajärjestelmää jossa raha edelleen katoaa bittitaivaaseen tai johonkin kun kaikki velat on maksettu. Onko sen pakko olla niin?

Kysyy: Yksityhmä

Ebolakani kirjoitti...

No ei tietenkään!

Mitä rahan pitäisi olla? Sen pitäisi olla "yleinen vaihdon väline, arvon mitta, omaisuuden muoto sekä valuutta."
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Raha)

Joten jäljelle kaksi kysymystä:
1. Miten raha syntyy, eli miten se pääsee kiertoon?
2. Kuka, miten ja kuinka hallitsee kierrossa olevan rahan määrää?

Ja nämä kaksi kysymystä määrittelevät yhteiskuntajärjestelmämme (koska ne määrittelevät rahan "luonteen") tavoilla, joita moni ihminen ei yksinkertaisesti kykene edes hahmottamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Utahissa ja Nevadassa lakkoillaan myös, koska ei haluta ay-liikkeestä kerhoa kalliilla jäsenmaksulla ;)

Riikka Söyring