4.11.2010

Joko kansantaloustiede on täyttä huuhaata. Tai sitten se on uskonto.

Artikkelin "Esittäkää myös kolikon kääntöpuoli, talousdemokraatit!" kommenteista löytyi helmi.
VÄÄ-RIN. Keskuspankki luo järjestelmään MAKSUVÄLINEEN jonka arvon luotetaan yleisesti säilyvän. Kun sinä kaivat palkkaa vastaan ojan, joka parantaa naapurisi pellon satoa, luot lisäarvoa (joo, Marxin termit ovat joskus osuvia vaikka äijä itse missasi arvonmuodostuksen perustan totaaliesti :): osan tästä arvosta naapurisi maksaa sinulle palkaksi rahaa jolla voit sitten vaikka ostaa ruokaa, jonka McDonalds on luonut saman naapurin kasvattamista raaka-aineista. Raha on siis tässä tapauksessa arvon mittari ja säilytyskohde eikä muuta.
Tietysti naapurisi voi antaa sinulle vaikka maataloustuotteita, mutta niiden käyttö maksuvälineenä on merkittävästi hankalampaa, samoin kuin sinun elämäsi jos aina ollessasi nälkäinen tarvitset McDonaldsin joka kaipaa ojaa tai kuoppaa......
 

Kansantaloustiede, peruskurssi
Tämä on aivan klassista kamaa. Esitetään muutama tyhmä kysymys:
Mistä naapuri sai rahan, jolla maksoi ojan kaivuun?
"Höh! Tietenkin siitä ku' se möi pottuja pellostaan."
Ahaa. Nooh. Mistä se, joka potut osti, sai tuon rahan?
"Se sai sen rahan  palkkana, kun paistoi hampurilaisia McDonaldsissa."
Ahaa. Nooh. Mistä työnantaja sai tuon rahan, että kykeni maksamaan palkan?
"Tietenkin siitä kun joku osti siltä hampurilaisia."
Ahaa. Nooh. Mistä se, joka hampurilaisia osti, sai tuon rahan?
"No se sai sen..."
Olen samaa mieltä Kapteen Picard.
Tämä on eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan. Mutta minkäs teet? Tällaisella tavalla ajattelevia ihmisiä on Suomi pullollaan. Joko kansantaloustiede on täyttä huuhaata. Tai sitten se on uskonto. Tai sitten ihmisiä on opetettu väärin... Tai sitten he ovat ymmärtäneet koko homman päin mäntyä.

Herra Kani haluaa tehdä lopun tästä. Valoa pimeyteen!
Aloitetaan.
Tämä tässä on 20 euron seteli.
Suomessa näitä seteleitä tulostaa Gemalto Oy (entinen Setec Oy). Tämän setelin "arvo" on suurempi kuin sen tulostus kustannukset. (Ts. tällä setelillä voidaan ostaa Gemalto Oy:ltä 1000 uutta 20 euron seteliä. Mutta älä välitä tästä tiedosta. Heh.) Kun Gemalto Oy on tulostanut 20 euron setelin, mitä sille tapahtuu seuraavaksi?
Erittäin todennäköisesti se viedään joko pankkiin tai tällaiseen vekottimeen:


Tässäpä pulma: Kuinka sinä saat tämän Gemalto Oy:n tulostaman 20 euron setelin ulos pankista ja/tai pankkiautomaatista?
Ennen kuin edes vastaat tähän kysymykseen kerrataan muutama perusasia:
- Suomessa ei ole olemassa ainoatakaan työnantajaa (yksityinen/julkinen), joka saa palkan maksuun käytettävät rahat suoraan Gemalto Oy:stä ilman, että sillä (yrityksellä) on vastaava summa (rahaa) tilillään. Ts. Työntekijöiden palkat maksetaan jonkun kuluttamasta rahasta (tai pankista otetulla lainalla).
- Jos sinä tulostat samankaltaisia ja näköisiä paperilappuja, ja yrität käyttää niitä maksuvälineenä, joudut vankilaan. Ts. Rahan luontioikeus on monopolisoitu.

Eli miten-ja-kuinka Sinä saat tuon 20 euron setelin ulos pankista ja/tai pankkiautomaatista?

On olemassa täsmälleen kaksi tapaa kuinka-ja-miten saat tuon 20 euron setelin ulos pankista tai pankkiautomaatista: Ryöstämällä tai lainaamalla (Herra Kani ei suosittele kumpaakaan).
Rahan kierto alkaa vasta sen jälkeen, kun joku on mennyt pankkiin ja lainannut sen sieltä. Eli ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Yksityiset osakeyhtiöt, joita pankeiksi kutsutaan, luovat maksuvälineen järjestelmään. Tämän ne tekevät pyörittämällä velkapyramidiponzihuijausta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joskus Kani voisit tehdä historiallisen katsauksen siitä, miten nykyinen raha syntyi. Käsittääkseni alunperin oli kansalaisilla kuparia/kultaa, joko kilotavarana tai kolikoiksi tehtyinä. Jossain vaiheessa nämä kuparit/kolikot muutettiin setelirahoiksi, jotka talletettiin pankkiin. Nämä setelirahat kait oli kansalainen saanut valtiolta, joka antoi setelit kuparin vastineeksi, vai mitä ? Kun tämä todellinen raha oli sitten pankissa, niin missä vaiheessa alkoi tämä pyramidiponzihuijaus ? Käsittääkseni siis nykyäänkin on osa tästä pankissa olevasta rahasta kuitenkin ihan oikeata kovaa valuuttaa, joten kuinka paljon sitä on ja mikä on "ponzia"

Charles B.Darrow kirjoitti...

Ja herra Kani valistaa...
Harmi että yleiset harhakäsitykset koko yhteiskunnan perustoiminnoista ovat niin juurtuneet koko kansaan että todellista muutosta tuskin koskaan saadan aikaan.

Huomasin itsekkin tuon kommentin sivuilla, noh minkä taakseen jättää, edestään löytää, tässä tapauksessa velkavuoren.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Kani. Helvetin havainnollinen ja osuva kommentti. Itse vääntelin käsiä ja ripottelin tuhkaa päälleni, kun tuskissani luin kalapuikko Uotilan kommenttia. Olen jo kauan sitten tullut ihan samaan johtopäätökseen. Kansataloustiede, joka ei ole tiedettä missään muodossa, on täyttä huuhaata ja lähinnä uskontoon rinnastettava dogmi. Olen kohta 15 vuotta väitellyt peruskysymyksistä parin Kauppakorkeakoulun mankelin läpi käynyneen kaverin kanssa ja voi pojat, että on tuskaa!? Nyt kun velkakoukku kaikilla jo käy ylivoimaiseksi niin syyhän on siinä, että esim. euroopassa Kreikkalaiset haluavat jäädä alle 60 -vuotiaana eläkkeelle. "Ei olisi saanut päästää etelä-euroopan latinomaita EU:hun, meillä menisi niin paljon paremmin ja kaikki ajetteisiin nyt Porschella". #¤%¤&¤&#¤#"¤ tämä on raivostuttavaa! Olen pahoillani, mutta tämä ei ikinä, koskaan tule muuttumaan. Järkevät ihmiset ei osaa eikä näe totuutta, joka on suoraan nenän edessä.

--Pietro

Ebolakani kirjoitti...

Ja kaikkein parasta on kun kysyy "uskovaiselta" seuraavien ilmiöiden syitä:

- Vuodesta 2003 kierrossa oleva rahamäärä on kasvanut ~60%. Miten ja Miksi?
http://www.suomenpankki.fi/Stats/default.aspx?r=%2ftilastot%2frahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot%2ftaseet_ja_raha_aggregaatit%2fpt_rahamaarat_ja_vastaerat_fi

- Vuodesta 2000 lähtien luottokanta on kasvanut ~70%. Miten ja Miksi?
http://www.stat.fi/til/lkan/2010/01/lkan_2010_01_2010-06-15_tau_009_fi.html

Koska kumpikaan näistä EI ole mahdollisia heidän esittämässä mallissa.
(Viennillä näitä määriä ei olla saatu aikaiseksi.)

Ebolakani kirjoitti...

Joskus Kani voisit tehdä historiallisen katsauksen siitä, miten nykyinen raha syntyi.

Emmäää jaksa :)

Niall Ferguson on tehnyt mielenkiintoisen kirjan ja dokkarin asiasta
Täsä tv sarja: http://www.channel4.com/programmes/the-ascent-of-money
ja tässä kirja http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=952569724X
Kaveri pistää muutaman mutkan suoraksi, mutta silti täysin riittävä tietopläjäys.

Anonyymi kirjoitti...

Gemalto EI valmista rahaa. Rahapaja lyö kyllä kolikoita täällä Suomessa. Eurot painetaan/"präntätään" jossain eurostoliiton maassa, en muista tähän hätään missä.

Ebolakani kirjoitti...

Aha! Nyt ymmärsin. Se firma, jonka kerroin tulostavan seteleitä ei niitä tee, vaan joku muu jossain muualla. Mutta euron kolikoita tehdään Suomessa.

Tehdäänpäs tämä äärimmäisen yksinkertaiseksi: Tissit tiskiin tai tietoa! N.y.t heti.