6.9.2010

Rahoitussektorin täytyy ensin tervehtyä ennen kuin voit elättää itsesi.

Miksi Amerikka ei toimi?
Ei olekaan ihme, että kun kongressin marraskuiset välivaalit lähestyvät, yhdysvaltalaiset ihmettelevät vihaisina, miksi hallituksen hyperaggressiivinen elvytyspolitiikka ei ole kääntänyt tilannetta. Mitä hallitus vielä voisi tehdä – vai voiko mitään?

Rehellinen vastaus on sellainen, jonka vain harva äänestäjä haluaa kuulla: ihmelääkettä ei ole. Tätä kuoppaa kaivettiin yli kymmenen vuotta, ja pääsy pois kuopasta ottaa myös oman aikansa.
...
Joka tapauksessa yhdysvaltalaisten on oltava kärsivällisiä useiden vuosien ajan, kun rahoitussektori saa takaisin terveytensä ja talous nousee hitaasti ylös kuopastaan. Valtio voi auttaa tilannetta, mutta pillipiipareiden mainostamia pikaratkaisuja kannattaa varoa.
Työpaikka meni, asunto meni, kylmä tulee, nälkä vaivaa, ei vaatteita, ei tulevaisuutta ja lapsesi dyykkaavät (onkohan tuo edes sanakaan?) saadakseen ruokaa. Mutta hei! Odota kultaseni. Odota kärsivällisesti. Rahoitussektorin täytyy ensin tervehtyä ennen kuin voit elättää itsesi.

Aivan niin kuin olisin nähnyt jotain samankaltaista aiemminkin? Mistä tämä ohje onkaan tuttu?
Kenneth Rogoff on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti. Hän toimii taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa. Rogoff on Project Syndicaten kolumnisti.
AHA!

Ei kommentteja: