...Kuinka osuvasti kirjoitettu.
Kansallisvaltioille ominainen järjestely, jossa valtion keskuspankki toimi raha-auktoriteettina, ja yksityisen rahan ehdot oli alistettu yleisen hyvän palvelukseen, toteutti ihmisyhteisön alkuperäistä tehtävää.
...
Kani on samaa mieltä.
Tällä hetkellä koko taloutemme perustuu tällaiselle kaavalle: Velka = ostovoima = työpaikka.
Eli ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata. Yksinkertaisesti sanottuna em. tarkoittaa sitä, että kenenkään työpanoksella, oli se sitten suuri tai pieni, ei ole mitään merkitystä. Jokaikinen hippi on työttömänä kun lainahanat menevät kiinni. Tällainen mekanismi ei kerta kaikkiaan palvele ketään muuta kuin niitä, jotka velkaa myöntävät.
Mutta entäs jos kaava muutetaankin tällaiseksi: Työpaikka = ostovoima = työpaikka.
Ja avot!
Nyt sitten tulee mieleen, että miten ihmeessä tällainen voidaan toteuttaa?
Äärettömän helppoa:
- Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.Juu-ja-joo. Julkisesta sektorista tulee massiivinen vain-ja-ainoastaan jos sen annetaan kasvaa sellaiseksi. On äärettömän helppoa rajoittaa se (julkinen sektori) toimimaan vain yhteiskunnalle tärkeissä toiminnoissa esimerkiksi sähkö, ruoka, vesi, terveydenhuolto, koulutus ja infrastruktuuri (viemäröinteineen).
Maassa ei voi olla vahvaa (ja ennen kaikkea kilpailukykyistä) yksityistä sektoria, ellei sillä ei ole tukenaan (käytännöllisesti katsoen ilmaista) julkista sektoria. Vrt. ameriikan ihmemaa. Siellä ei ole olemassa yhtäkään kilpailukykyistä tuotetta ilman subventointia (subventiota? subventoimista? Subve...mitä ihmettä. Heh.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti