15.3.2010

No voi ei!

Alt-A- ja Option ARM -resettiä ei tulekkaan! Ja tätä Kani odotti kieli pitkällä. Vähän niin kuin pääsiäistä.
Jos ei ole tuttu juttu, niin lue tämä Subprime-kriisi steroideilla ja katso tätä:


Alt - A ja Optio Arm (Kirjoittajana jukkatx)
Ongelma on lakaistu maton alle. Kuten olen monissa muissa keskusteluissa maininnutkin, mark-to-market -kirjanpitokaytannosta luopuminen viime vuoden maaliskuussa, tarkoitti sita etta sen jalkeen pankit ovat aika lailla vapaasti voineet valehdella omaisuuseriensa arvon taseessaan.

Tama selviaa helposti kun katsoo viikottaisia pankkikuolemia. FDIC eli talletussuojarahasto ottaa pankit haltuunsa kun niiden 'virallinen' kirjanpito menee miinukselle. No, tastahan ei pitaisi tulla rahastolle sen kummempia tappioita, koska varat ovat lahes suunnilleen samat kuin velat.

Mutta joka viikko sitten kun lukee sita kuinka paljon FDIC karsii tappiota per pankki, huomaa etta pankit ovat valehdelleet tase-eriensa arvon jopa 60% markkinahintaa korkeammaksi. Mista taman huomaa? No, katsoo vain sita minka markkinahinnan FDIC sai tase-erille, kun se myi ne eteenpain muille pankeille. Nehan ei vat osta roskaa ylihintaan, vaan maksavat sen minka arvoisia erat olevat.

Tilanne on mielenkiintoinen -- ja melkeinpa rikollinen.

Ajattelepa pankkien bisnesmallia. Ensin lainaat Fedilta rahaa lahes nollakorolla, niin paljon kuin vain pystyt. Sen sijaan etta lainaisit sen eteenpain konkkakypsille ja persaukisille, ylivelkaantuneille amerikkalaiskuluttajille, tai talouskriisin kanssa painiville yrityksille, teetkin carry traden, ja ostat samalla rahalla pitkia treasureita, jotka antavat 3-4% koron. Taydellinen carry trade -arbitraasi. Voittosi nousevat pilviin.

Mutta OUCH... sullahan on hirveasti roskaa taseessa ja jossakin vaiheessa ne on pakko arvostaa markkinahintaan. Jos joutuisit arvostamaan ne markkinahintaan juuri nyt, kaikki huomaisivat etta paitsi ettet oikeasti tehnytkaan mitaan voittoa, niin olet myos konkurssikypsa!

Mutta ONNEKSI se hetki ei ole nyt. Koska omaisuuserat voidaan valehdella ylospain, kannattavuutesi heijastaa vain carry traden voittoja. Ja arvaapa mita? Jos firmasi on kannattava, voit maksaa miljardien bonukset avainhenkiloille.

Eli pankit ovat pystyneet luomaan bonusautomaatin, jossa keinotekoisia voittoja siirretaan avainhenkiloille, ilman etta pahojen velkojen annettaisiin puhdistua systeemista ulos. Ja koska valtio ei omista pankkeja, se ei voi sanoa heille etta bonusten kuppaaminen ei nyt vain kay painsa. Jos taas kirjanpitosaadoksia muutetaan, tulee systeemikriisi kun pankit kaatuvat TODELLISEN kirjanpitonsa alle kuin homeisenvetiset korttitalot.

Jossakin vaiheessa homma joko rajahtaa kasiin, tai inflaatio korjaa omaisuusarvot kohdalleen. Mutta ei viela pitkaan aikaan.

Omaisuuserien valehtelussa on sitten viela laja erilaisia tyokaluja. Pankit muuttavat koko ajan maarityksiaan siita mitka lainat ovat esimerkiksi 'myohassa'. Asuntojen hinnat pysyvat ylla keinotekoisten vippaskonstien avulla -- ensinnakin veronmaksajien kustantama $15000 (muistaakseni) veroetu -- eli ei vahennys vaan LAHJA -- nostaa luonnollisesti asuntojen hintoja, koska ihmisilla on yhtakkia varaa maksaa enemman samasta asunnosta (eli sama efekti mika tulee laina-aikojen pidentamisen kautta). Toisekseen FHA on hollentanyt asuntolainojen ehtoja niin alas etta sama subprimemeininki jatkuu vain hieman modifioituna. Ja pankit eivat yrita myyda velallisilta ottamiaan kiinteistoja pois, koska jos myyt ne pois, joudut ottamaan tappion, mutta jos et myy, voit kuvitella sen arvon ylospain.

Tama tekee finanssiyhtioiden shorttaamisesta iljettavan vaikeaa. Mielikuvitusmaailmassa kun kaikki arvostukset ovat mahdollisia!

Ei kommentteja: