17.2.2010

Asiaa! (tiettyyn pisteeseen asti.)

Kalle Isokallio oli kirjoittanut iltalehden sivuille erittäin mielenkiintoisen jutun: Matematiikka ei ole politiikkaa
Pääministeri Vanhanen on joka toinen viikko sitä mieltä, ettei julkisen sektorin menoja tarvitse leikata ja joka toinen viikko sitä mieltä, että ilman leikkauksia ei selvitä. Ehkä hän ei osaa matematiikka? Matematiikka kertoo mitä pitäisi tehdä, jotta valtio välttyisi velanotolta.


Pitäisi korottaa tulovero jokaisen kansalaisen kohdalla kaksinkertaiseksi, mikä tarkoittaisi ylimmissä veroluokissa sadan prosentin veroa. Tai korottaa arvonlisävero kaksinkertaiseksi, mikä tarkoittaisi 50 prosentin veroa suomalaiselle työlle. Poliittisissa puheissa esiintynyt energiaverotuksen korottamien ei sekään ole ihan pikkujuttu, se pitäisi korottaa kuusinkertaiseksi, jolloin bensalitra maksaisi kymmenen euroa.
Jotta kunnat selviäisivät tulevista vuosista ilman velanottoa, niissä pitäisi kiinteistövero korottaa nelinkertaiseksi tai nostaa kunnallisveroprosentti kolmeenkymmeneen. Valtionosuuksia niille ei voida korottaa, koska valtiolla ei ole rahaa. Jos kuntataloutta ryhdytään korjaamaan valtionosuuksia korottamalla, yllä esitettyihin valtion keräämiin veroihin pitäisi tehdä yllä esitettyä isommat korotukset.
Jos valitaan leikkauslinja, niiden rajutta kuvaa se, että kaikkien valtion virkamiesten irtisanominen ei riitä. Pitää myös irtisanoa puolet kuntien palveluksessa olevasta henkilökunnasta. Kunnat välttyvät velanotolta myös, jos ne lopettavat koulut eli perusopetuksen tai vaihtoehtoisesti luopuvat samanaikaisesti lasten päivähoidosta ja nuorten lukiokoulutuksesta. Jos kuntien tarvitsemia leikkauksia ei haluta kohdistaa lapsiin ja nuoriin, silloin pitää lopettaa kokonaan kunnallinen perusterveydenhuolto.
Kani ei tiedä mistä Isokallio on lukunsa raapinut. Mutta sen Kani tietää, että oikealta ne näyttävät.
Euvostoliitossa ei ole olemassa maata, joka ei painisi täsmälleen saman ongelman kanssa: rahaa ei ole. Mielenkiintoisinta tässä Isokallion jutussa on se, ettei hän millään tavalla kommentoinut sitä, että miksi veroja pitäisi korottaa ja mitä se oikeasti tarkoittaa.
Syy miksi veroja pitää korottaa on valtion (yhteisön, jonka jäsen olet) velan takaisinmaksu. Kaikki raha, joka tähän operaatioon kohdennetaan, on pois taloudesta. Tämä tarkoittaa kierrossa olevan rahamäärän supistamista, joka taas tarkoittaa työttömyyttä, konkursseja, maksuhäiriöitä, lainanhoito-ongelmia... kaikkea sitä, mitä vain voidaan saada aikaiseksi, kun vaihdonvälineestä tehdään (tai tulee) niukkaa.

Syy, miksi tässä tilanteessa ollaan, on äärimmäisen yksinkertainen: Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin). Mitään muuta syytä ei ole! Kaikki muut syyt ovat vain oireita tästä.
Mutta onneksi Herra Kanilla on äärimmäisen yksinkertainen ratkaisu tähän ongelmaan:
- Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.
Kuinka helppoa ja yksinkertaista.
Joku voisi tietenkin tuutata, että:
tällainenhan aiheuttaisi hallitsematonta inflaatiota  ja sitä kautta rahanarvon alenemista ja... ja... sardiineja taivaalta!
Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä ei.
Ensinnäkin meillä on tällainen mielenkiintoinen juttu kuin arvonlisävero. Jokaisen vaihdonvälistä valtio "varastaa" 22% (ihan tuosta noin vain). Tätä kyseistä veroa voitaisiin edelleenkin käyttää. Mutta raha joka tällä verolla kerättäisiin, kierrätettäisiin takaisin julkisen sektorin palkoiksi. Ei inflaatiota.
Kaiken lisäksi.
Kelluvan valuutan "arvo" määräytyy valuuttamarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Mitä enemmän tiettyä (kelluvaa) valuuttaa on kierrossa, sitä alhaisempi sen arvo on. Näin ollen kierrossa olevan rahamäärän paisuttaminen tarkoittaa devalvaatiota. Valuutta-alueen ulkopuolelta ostetut tuotteet ja palvelut maksaisivat huomattavasti enemmän (koska rahan "arvo" on alhainen), mutta vientiin menevien tuotteiden ja palveluiden hinnat olisivat äärimmäisen alhaiset (koska rahan "arvo" on edelleenkin alhainen).
Valitettavasti valuuttamarkkinat ovat manipuloituja ja  peukaloituja, ettei rahan "arvoa" voi antaa tällaisen "näkymättömän käden" ohjailtavaksi.
(Hmm. Kaksi valuuttaa. Sisäinen ja ulkoinen?)
Toisaalta taas joku voisi tuutata, että:
Julkinen sektori on kaiken pahan alku ja juuri. Se vie yrittäjiltä leivän suusta... ja... ja sammakoita taivaalta!
Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä ei.
Maailmalla on keksitty äärimmäisen mielenkiintoinen valtiomuoto nimeltään suora demokratia. Tässä demokratian muodossa kansalaiset joutuisivat ihan itse pähkäilemään mitä, miten ja kuinka asioita halutaan hoitaa ja tehdä. Tällä mekanismilla kansalaiset voisivat päättää ihan keskenään, että mitä asioita julkisella sektorilla tuotettaisiin. Esimerkiksi sen (julkisen sektorin) voisi "eristää" tuottamaan vain sähköä, ruokaa, vettä ja terveydenhuoltopalveluita.

Kaikki voittaisivat.
Pankit, kunnat, yrittäjät... ihan kaikki. Miksi? Valtiolla olisi velattoman rahan "lähde". Tämä jos mikä tarkoitaisi taloudellista stabiliteettia. Jopa veroja voitaisiin alentaa, joka saattaisi tarkoittaa mm. ulkomaalaisten investointien kasvua. Keskuspankin ohjauskorot saatikka pankkien harrastama velkapyramidiponzi ei voi ikinä, koskaan, milloinkaan "synnyttää" taloudellista stabiliteettia.
Mutta ei. Tätä Kanin ehdottamaa ratkaisua ei tule tapahtumaan.
Me jatkamme nykyisellä linjallamme, eli emme korjaa rahan "syntymekanismia".

Harhaanjohtajamme ovat kirjaimellisesti päättäneet, että "hyvinvointivaltiomme" tulee degeneroitumaan neofeodaaliseksi.

Ei kommentteja: